Hakkımızda

TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ TANITIMI

Bölüm Hakkında

Tarım Ekonomisi Bölümü 1996 yılında açılmıştır. 1999 yılında Yüksek Lisans, 2002 yılında lisans,  2005 yılında Doktora eğitimi başlamıştır. Başlıca  2 Anabilim Dalı’ndan oluşmakta olup bunlar; Tarımsal İşletmecilik ile Tarım Politikası ve Yayım’dır. 2023 itibariyle bölümde 5 Prof. Dr., 4 Doç.Dr, 2 Dr.Öğr. Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Halen lisans, lisansüstü ve Tezsiz Yüksek Lisans Uzaktan Eğitim programlarını yürütmektedir.

Tarım Ekonomisi Bölümü, ekonomi biliminin temel ilkelerini kullanarak tarımsal problemlere çözüm arayan bir bilim alanıdır. Bu nedenle öğrencilerine; temel tarımsal üretim (tarla, bahçe, hayvancılık vd) bilgisine ilave olarak mikro düzeyde tarımsal işletmeler ve tarımsal firmaların başarısı yanında makro düzeyde ülke tarım ekonomisi ve politikası alanlarında görev alacak ve karar verecek liyakat düzeyini kazandıracak dersler verilmektedir. Bu amaçla bölümde; tarımsal üretim ekonomisi, tarımsal işletme planlaması, projelendirme, finansman, pazarlama, tarımsal muhasebe, kooperatifçilik, gayrimenkul değerleme, girişimcilik, tarım politikası, kırsal kalkınma, kırsal sosyoloji, tarım-çevre ekonomisi, dış ticaret, tarım hukuku, AB OTP, tarımsal yayım gibi pek çok bilim alanını kapsayıcı düzeyde dersler verilmekte ve projeler yürütülmektedir.

Misyon

Çağın ve iş yaşamının koşullarına uygun Tarım Ekonomisti uzmanlık alanına sahip Ziraat Mühendisleri yetiştirmek için tarım ekonomisi alanında çağdaş ve kaliteli eğitim vermek, bölge ve ülke sorunlarına yönelik nitelikli araştırmalar yapmak, bilimsel etkinlikler düzenlemek ve evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmaktır.

Vizyon

Modern bilimsel yöntemleri üst düzeyde kullanan, girişimci, yenilikçi ve evrensel  değerlere saygılı, tarım ekonomisi alanındaki tüm sorunlara çözüm üreten ve yenilikler sunan bireyler yetiştirmek, alanında ulusal - uluslararası düzeyde kabul ve talep gören akademik çıktılar üreten,  tanınırlığı en üst düzeyde olan bir bölüm olmaktır.

Hedefler

  • Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştmek
  • Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde gelişmiş teknolojiyi ve bilgi sistemlerini etkin bir şekilde uygulayabilen akademisyenler yetiştirmek
  • Modern bilimsel donatıya sahip ve edindiği bilgileri etkin kullanabilme yeteneğine sahip Tarım Ekonomistleri yetiştirmek
  • Tarım sektörü ile ilgili ekonomik sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirmek
  • Ulusal ve uluslararası tarım politikasının oluşturulmasında ve yönlendirilmesinde etkin ve bir konuma ulaşmak
  • Ulusal ve uluslararası  bilimsel etkinliklerin düzenlendiği tanınır merkez haline gelmek
Eklenme tarihi :1.02.2023 13:22:29
Son güncelleme : 28.02.2023 17:03:03